Alkohol butylowy znany także jako butanol jest jednym z alkoholi mających cztery atomy węgla. Ma on mnóstwo zastosowań, jednak najbardziej znanym jest użycie go jako rozpuszczalnika oraz półproduktu w niektórych reakcjach chemicznych. Współcześnie przeprowadzane są badania mające na celu sprawdzenie czy nadaje się on jako zamiennik benzyny.
Alkohol butylowy występuje w aż 4 izomerycznych formach. Z tego też powodu jego nazwa nie jest jednoznaczna, gdyż może ona odnosić się aż do cztery związki. Jednym z nich jest n-butanol, zwany również 1-butanol, w którym grupa hydroksylowa jest przyłączona do skrajnego atomu węgla w prostym łańcuchu czterowęglowym. Może także oznaczać sec-butanol, znany jako 2-butanol, w którym grupa hydroksylowa jest połączona z jednym z wewnętrznych atomów węgla. Pozostałe dwa związki to izobutanol, znany także jako 2-metylo-1-propanol oraz tert-butanol zwany 2-metylo-2-propanol. W substancjach tych grupa hydroksylowa jest powiązana z rozgałęzionym izomerem przy pomocy wiązania z odpowiednio zewnętrznym lub wewnętrznym atomem węgla.
Jak już wyżej nadmieniłem butanol ma mnóstwo zastosowań. Najczęściej jest wykorzystywany jako rozpuszczalnik używany w procesach chemicznych oraz w przemyśle włókienniczym. Stosuje się go również w roli rozpuszczalnika wszelkiego rodzaju farb. Jest także 1 ze składników olejów hydraulicznych, lakierów, a także płynów hamulcowych. Stosuje się go również do produkowania perfum oraz jako półprodukt w wszelkiego typu procesach chemicznych.
Alkohol butylowy można używać jako zamiennik standardowej benzyny skierowanej do silników wewnętrznego spalania. Ponieważ posiada właściwości chemiczne niezwykle podobne do właściwości chemicznych benzyny może być jej zamiennikiem bez jakiejkolwiek modernizacji silnika.
Mniej więcej od lat pięćdziesiątych butanol jest wytwarzany na bazie paliw kopalnych. Jednakże można go wyprodukować również w procesie fermentacji biomasy roślinnej. Metoda ta była z powodzeniem stosowana do początku lat pięćdziesiątych. Biomasa roślinna składała się przede wszystkim ze słomy oraz wszelkich pozostałych odpadów roślinnych, w skład których wchodzą węglowodory. W tej metodzie biorą również udział bakterie Clostridium. W ostatnich latach odkryto również inne bakterie, które mogą wziąć udział w procesie fermentacji. Obecnie próbuje się uzyskać bakterie, które będą produkować butanol o większym stężeniu niż bakterie Clostridium. Poza badaniem szczepów bakterii, naukowcy zastanawiają się nad skutecznością otrzymywania butanolu w procesie elektrolizy z etanolu.